Doktorunuza Sorun

İMPLANT DİŞ

İMPLANT DİŞ

Eksik ya da kayıp olan diş veya dişlerin tekrar oluşturulması, işlevsel olarak kullanılması ve estetik bir görünüm kazanması için çene kemiğine yerleştirilen, çoğunlukla dokularla uyumlu titanyum maddesinden yapılan yapay diş köküne implant diş, bunu gerçekleştirme operasyonunu da diş implantı denmektedir. Konuyu daha detaylı anlatmak için implant diş ile ilgili çok merak edilen soruları ve yanıtları sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyarız.

İmplant diş aynı görevi yerine getiren diğer tedavi yöntemlerine göre avantajlı mıdır?

Eksik ya da kayıp dişlerin tedavisi için son yıllara kadar geleneksel kaplama, damak protezi ve köprü kemiği yöntemleri uygulanmaktaydı. Ancak gelişen tıp teknolojisi sayesinde yaklaşık 20 yıldır uygulanan ve popülerliği artan dental imlant diş yöntemi geleneksel yöntemlere göre çok daha güvenli ve işlevsel sonuçlar vermektedir. Uzun yıllar kalıcı ve estetik bir görünüm sağlar. Dental implantların çene kemiğine tutturulan kısmı titanyumdan yapılmaktadır. Hasta tedavi sonrasında eksik olan dişini yapay implant diş ile tekrar kazanır, sağlıklı bir ağız ve diş yapısına, estetik bir gülümseyişe kavuşur.

İmplant diş tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Günübirlik bir operasyondur implant diş tedavisi. Eksik dişin olduğu boşluğa kök kısmı titanyumdan olan yapay diş yerleştirilir. Titayum çene kemiği yapısıyla uyumludur. Daha sonra porselen ve zirkonyum ile tedavi sonlandırılır.

Genellikle lokal anestezi altında yapılır. Anesteziden sonra diş etinin açılması ve çene kemiğinin ortaya çıkarılması için cerrahi işlem yapılır. Çene kemiğine açılan delik genişletilerek implant diş kökünün yerleştirileceği forma getirilir. Dental implant diş kökü açılan çene kemiği deliğine vidalanır. Cerrahi işlemle açılan diş eti dikilerek kapatılır. Bir iki ay sonra vida çıkarılarak implantın üzerine diş etini şekillendiren geçici kuron uygulanır. Diş eti şekillenince geçici kuron, porselen veya zirkonyum diş denilen kalıcı kuronla değiştirilir. Tedavi sonlandırılır.

İmplant diş yaptırmanın sebepleri nelerdir?

İmplant diş, tek başına, herhangi bir yerden destek almayan yapay diş dokularıdır. Bu anlamda önemlidir. Rahat ve güvenilirdir. Konservatif tedavi tekniklerine kıyasla daha sağlam yapılardır. İmplant diş tedavisinden önce köprü ve kuron yöntemleri kullanılmaktaydı. Bunun implant dişlere göre dezavantajlarından biri sağlam dişlerden destek almasıdır. Bu destek, sağlam dişlere zarar vermekteydi.

Geleneksel tedavi yöntemlerinden biri de damak denilen hareketli diş protezleridir. İmplant diş, hareketli ve kullanımı rahat olmayan damak tedavisinin olumsuzluklarını da ortadan kaldıran bir tedavi şeklidir. Damak protezleri çiğnemede, ağız hareketlerinde özgürlüğü kısıtlamaktadır. Ağzın içini kapladığı için bazı hastalarda his kaybına neden olabilmektedir. İmplant diş bütün bu sorunları çözen pöpüler bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkmaktadır. Hastaların yaşam kalitesinde çıtayı yükselten çözümler sunmaktadır.

Çene kemiği uygunsa, hiç dişi olmayan hastalarda dahi implant dişler total ve kalıcı tedavi imkânı sunar. İmplant dişler doğal diş görünümündedir. O yüzden estetik bir algının oluşmasını sağlamaktadır.

İmlant diş tedavisinin yararlarını özetlersek;

Daha estetik bir diş yapısı ve estetik bir gülümseyiş

Dişlerin doğal şekil ve görünümde olması

İdeal çiğneme işlevinin yerine getirilebilmesi

Çiğneme işlevi tam olduğu için sağlıklı beslenmenin de tam olarak gerçekleştirilebilmesi

Psikolojik olarak hastanın kendini daha iyi hissetmesi

İmplant diş tedavisinden sonra iyileşme süreci nasıl gerçekleşmektedir?

İmplant diş tedavisinin iyileşme süreci sanıldığı kadar uzun değildir. Doktor tavsiyeleri ve önerdiği ilaçlar kullanılarak iyileşme süreci başarıyla atlatılmaktadır. Tedaviden sonra hasta evine dönebilir, işbaşı yapabilir, günlük işlerini devam ettirebilir. Aynı gün içinde yemek yeme soruna olmaz.

Genel anestezi uygulanan hastaların, işlemden sonra 5 saat kadar gözlem altında kalması gerekmektedir. İmplant diş tedavisinde iyileşmenin hızlı olması ağız yapısının hızlı iyileşmesi sayesinde gerçekleşmektedir. Açılan ve sonra dikilen diş eti hızla iyileşir. Çene kemiğindeki iyileşme hemen ve hızla başlar.

Diğer yandan implant dişlerin üst yapısının oluşturulması için 3 ila 5 ay geçmesi gerekir. Çünkü titanyumdan yapılan diş köküyle çene kemiği bu zaman diliminde birbiriyle bütünleşmektedir. Bu zaman zarfında çene kemiği titanyum kökü iyice sarar ve dişi sabitler.

Sözkonusu 3-5 aylık iyileşme evresini kısaltacak ve uzatacak unsurlar implantın markası ve çene kemiğinin iyileşmeye karşı verdiği tepkinin kalitesidir. Sigara alışkanlığı bu süreci uzatan bir etkendir. Yine doktorun deneyimi ve hastaların doktor önerilerine tam uyması iyileşme sürecini uzatan ya da kısaltan parametrelerdir.

Diş sağlığıyla ilgili hangi problemlerde implant diş tedavisi uygulanır?

Eksik ya da kayıp diş veya dişlerin varlığı durumunda, hiç diş olmaması halinde implant diş tedavisi etkili, uzun yıllar kalıcı ve estetik sonuçlar veren tedavi yöntemidir.

Konuyu biraz daha detaylandırırsak;

Tek diş kaybı olan hastalarda komşu dişlerin zarar görmesini engellemek için implant diş tedavisi uygulanır.

Diş eksikliği ya da çeşitli travmalar sonrasında, kemik erimelerinde çene kemiklerinde deformasyonlar, hacim kayıpları oluşur. İlerleyen erime durumunda protez kullanılamaz. Kullanılabilmesi için alt ve üst çeneye 2’şer adet implant yerleştirilir. Protezler bu implantların üzerine oturtulur.

Eksik ya da kayıp dişlerin oluşturduğu uzun boşluklarda köprü tedavisi, uzunluk nedeniyle istenilen sonucu veremeyebilmektedir. Köprünün kullanım kolaylığı ve dayanıklılığını arttırmak, destek olmak için boş bölgeye birkaç implant uygulaması yapılır.

Dişsiz alt çenelerde implantlarla sabitlenen protez dişler çok etkili sonuçlar sunmaktadır. Damak olarak bilinen total protezlerin bu dişsiz bölgede kullanımı çeşitli sıkıntıları da beraber getirmektedir. Damak protezin dezavantajları implant diş protezleriyle ortadan kalkmaktadır.

İmplant diş tedavisi hangi durumlarda kimlere uygulanamaz?

Kemik oluşumu tamamlanmadığı için 18 yaşına gelmemiş kişilerde, kontrol altında olmayan diyabet hastalarında, doktor kontrolü yapılmayan kalp hastalarında, kan pıhtılaşma hastalığı olanlarda implant yapılması riskli ve sakıncalıdır.

İmplantta kullanılan titanyum maddesinin özellikleri nelerdir?

Titanyum diş eti ve çene kemiğiyle uyumludur, alerjik bir etki yaratmaz.

Kırılmaya karşı dayanıklıdır.

Çelik kadar sağlam, çelikten yüzde 75 daha hafiftir.

Paslanmazdır. Yüksek ısıya dayanıklıdır.

Nitrik asit, asetik asit gibi güçlü birçok kimyasaldan etkilenmez. 

 

 

İMPLANTIN UYGULAMASI

İLETİŞİM

ADRES:
Valikonağı cad. No:81/3 Nişantaşı / İstanbul

TELEFON:
+90 212 288 58 57
+90 545 288 58 57

Estetik Diş Doktoru WhatsApp'ınızda

E-POSTA:
[email protected]

ARAÇLAR

BÜLTEN

E-Bülten Aboneliği
E-posta:
UYARI: Bu sitenin içeriği, kullanıcıyı sağlık amaçlı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedaviyönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir