Çocuk hastaların daimi dişleri tamamlanıncaya kadar süt ve genç daimi dişlerinin her çeşit koruyucu, fonksiyon tamamlayıcı tedavilerini yapan diş doktorluğu dalına pedodonti adı verilmektedir.
Aile fertleri için çocuklarının dişlerinin ortaya çıkmaya başladığı periyot ve onların bakımının temin edilmesi hep sorunlu süreçler olmuştur. Genel olarak altıncı ay itibari ile ateş ve huzursuzluk meydana getirerek oluşan süt dişleri, bebeklerin yoğun tükürük akışı ve kemirme isteğiyle beraber, bu özel organlarının farkında olmalarını temin eder. İlerleyen periyotlarda diğer süt dişlerinin de ağızda yerini alması ile beraber yeme alışkanlıkları ve çiğneme becerileri gelişen bebekler ara öğünleri arttırmaktadır. Gelişen iletişimsel ve fonksiyonel becerileriyle de genel diş sağlığı için muhataralı olabilecek yiyecekleri seve seve tüketmeyi arzularlar.
Süt dişlerinin çocukların beslenmesinin yanında, meydana geldikleri an itibariyle gelişmekte olan çene yüz iskeleti için bir kılavuz, alttan gelecek olan daimi dişler için ise yer tutucu vazifesi vardır. Erken yitirilen bir süt dişi diğer süt dişlerinin konum bozukluklarına, bunun sonucundaysa ileri senelerde gelecek daimi dişlerde çapraşıklık problemlerine sebep olmuş olacaktır. Bu durum çürük yatkınlığının çoğalmasına, daimi dişlerin ise erken kaybedilmesine ve iskeletsel sorunlara yol açmasına neden olacaktır. Bütün bunlar çiğneme fonksiyonunun yetişkin hayatımızda kolay bir sebepten dolayı inanılmaz miktarlarda yitirilmesi gerçeğini karşımıza çıkarmaktadır.